Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Születendő gyermekemet szeretném babaúszásra vinni. Mennyi idős kortól javasolt? És milyen higiéniás dolgokra kell figyelnem?

Kedves Védőnő!

Hamarosan megszületik kislányom, és szeretném majd babaúszásra vinni. Mennyi idős kortól javasolt? És milyen higiéniás dolgokra kell figyelnem? Elég sok és elég eltérő véleményeket hallottam már, ezért kíváncsi vagyok szakértő véleményére is.

 

Köszi, Andi

_______________________________________________________

Kedves Andi!

Babaúszás 3 hónapos kortól javasolt, ezután már megfelelőn fejlett immunrendszere gyermekünknek és nem terheli a szervezetét ez a fajta mozgás. Nagyon fontos, hogy a medence, ahol tartják az órákat megfelelően legyen fertőtlenítve, nem klórral, hanem aktív oxigénnel. Külön erre a célra használt medence legyen és kis létszámú csoportba járjunk. Fontos, hogy a medence vize ne legyen túl meleg (szaporodnak a baktériumok), se hideg (mert megfázhat a babánk) /max 32 °C/. Babaúszás előtt és után a gyermekünket és magunkat is zuhanyozzuk le. Számolnunk kell azzal, hogy bőrbetegséget, középfülgyulladást és húgyúti fertőzést kaphatunk el. De fontos kiemelni, hogy a szülő gyermek között szorosabb lesz a kötődés, nagyon jó családi program. A babánk izmai, ízületei fejlődnek, jobban alszik és erősödik a légző rendszere.

Üdvözlettel: Tokodi Eszter védőnő