Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

 

Pszichologus valaszol Kovacs Lidia

Kovács Lídia

Gyerekpszichológus, gyerekdráma-asszisztens

2009-ben végeztem az ELTE pszichológia szakán. A lovas pszichoterapeuta képzés révén egy évvel később, Pátyon, a Bellandor Lovardában kezdtem el a lelki nehézségekkel küszködő gyerekek pszichoterápiás kezelését lovak segítségével.  Azóta dolgozom gyerekekkel, lovas – és „hagyományos, szobai” terapeutaként. Mindeközben felnőtt -, majd gyerekpszichodráma asszisztensi és lovasoktatói képzettségre tettem szert, jelenleg gyerekterapeuta képzésen és egyéni, valamint csoportos szakmai szupervízión veszek részt.

Munkám során analitikus szemléletben dolgozom. E nézőpont elsősorban a lélek mélyebb történéseire, megértésére összpontosít. E szerint egy bizonyos gyermeki tünet, probléma mögött több különféle ok húzódhat meg, melynek felderítése a pszichoterápia fontos része.

Ahogy a lelki betegség kialakulásához, úgy az egészséges gyerek neveléséhez sem vezet arany út. Nem létezik „mindentudó szakácskönyv gyerekekhez”.  Ha bármiféle receptet adhatok az pusztán az, hogy keverj össze egy adag veleszületett (öröklött) babatulajdonságot egy érző szívű anyukával (aki szintén rendelkezik tulajdonságokkal, s ráadásul még emlékei is vannak gyerekkorából), egy apukával (aki jelen tud lenni vagy sem), egy kis/nagytesóval (vagy többel), egy tágabb környezettel (nagyi, anyós) és egy még tágabbal (óvónők, gyereknevelésről szóló könyvek, ország, hagyományok), majd nézd meg mi sül ki belőle. Szerencsére az esetek többségében jóféle poronty keveredik ki belőle. Talán kicsit sótlan vagy fűszeres, netán csípős lesz a gyerek, de ezeket a hibákat ki lehet javítgatni az évek során. A gond akkor lép fel, ha valamiért a hozzávalók, vagy a keverés módja nem illenek össze, és elkezd valami nem stimmelni. Megjelenik a zavaró tünet a babánál/gyereknél, s az anyuka kétségbeesik. Ez a hely pontosan az a hely, ahol e kételyek elmondhatók, sőt várva vártak, s együtt talán kitalálhatjuk, hogy mi az a hozzávaló, készítési vagy akár ízlelési mód, amin változtatni érdemes. Várom tehát leveleiteket, aggódó, szorongó, bizonytalan vagy akár boldog és elégedett anyukák!

Írj a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.címre!

14 hónapos kisfiam miatt nagyon aggódom, mert újabban páromat és engem is megüt, és számtalanszor saját fejét is veri a kezével. Mi lehet az oka, hogy ennyire agresszív?

Kedves Lídia!
14 hónapos kisfiam miatt nagyon aggódom, mert újabban a páromat és engem is megüt, és számtalanszor saját fejét is veri a kezével. Mi lehet az oka, hogy ennyire agresszív?
Üdv, Réka

Kedves Réka!

A gyermeki agresszió kapcsán fontos, hogy előbb azon gondolkozzunk el, hogy mit jelent számunkra az agresszió. Mi jut eszedbe, Réka, először, ha meghallod "agresszió" vagy, hogy "agresszíven viselkedik valaki"? Egy agresszív családtag? Egy agresszív cselekedet, aminek szemtanúja vagy áldozata voltál? Vagy esetleg az agresszív főnököd/munkatársad a munkahelyeden? Nagyon fontos ezt tisztázni.