Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Kelengyelista, avagy mit is vegyünk miközben a babánkra várunk?!

mindennapi anya kelengyelistaKelengyelista, avagy mit is vegyünk miközben a babánkra várunk?!

Első és talán legfontosabb tanácsom, hogy előre próbáld magadba hipnotizálni, hogy „nem dőlök be a baba-biznisz csapdáinak!”… Nehéz lesz, néha elgyengülsz, elbuksz, és vásárolsz, aztán otthon eszmélsz, vagy majd csak pár hónap múlva, hogy amit megvettél, az valóban gyönyörű, és a leírás szerint irtó „hasznos”, csak a Te gyerekednek tök felesleges, vagy nem praktikus. Biztosan ilyen eset is előfordul majd, de ha kellően körültekintő vagy, akkor minimális felesleges kiadásod lesz.

Az oldalról le tudod tölteni az én kelengye listámat, mely nem csak felsorolja, hogy mit szerezz be, hanem ebben a táblázatban vezetni is tudod, hogy mit, hol érdemes megvenned, vagy kitől kapod kölcsön, tervezheted a költségeket, és nyomon tudod követni a végleges kiadásokat. Ha felírod, hogy mi mennyibe kerül, és a tervezett végösszegtől majdnem beindul a szülés, akkor vegyél mély levegőt, és nézd meg, mely pontoknál tudsz spórolni.

Vegyük sorra a tanácsokat, amelyeket én szem előtt tartottam.

Az Excel tábla három fület tartalmaz: kelengyelista, kórházba szükséges, teendők. Ezeket veszem most sorba az alkategóriákban, és részletesen kifejtem a tippeket, tanácsokat.

Töltsd le a listát itt, és használd a felkészülés során!

 

Kelengye lista pontról pontra:

 • kiságy: biztosan újat szeretnél? Érdemes elgondolkodni rajta, hogy van-e a családban, rokonságban, baráti társaságban, interenetes áruházban olyan használt darab, amit meg lehetne venni. Mi egy olyat használunk, ami egy kisfiúé volt, megörököltük.
 • kiságymatrac: mi újat vettünk. Amire érdemes figyelni, hogy ne legyen túl puha (pl. szivacs), amibe belenyomódik az újszülött feje, mert nem tud még forogni, így könnyen megfulladhat.
 • pelenkázó asztal: mi újat vettünk. Mai eszemmel nem vennék újat, sőt azon is elgondolkodnék, hogy kell-e komplett pelenkázó asztal, vagy elég lenne-e az a lap, ami rátehető a kiságyra.
 • bababútorok: mi nem vettünk bababútort. A meglévő bútorokból rendeztük be a szoba nagy részét, amihez még egy sokfiókos szekrényt vásároltunk pluszban (nem bababútort) – a bútorokra ragasztottunk matricákat, ezzel tettük kicsit gyerekesebbé). De ha tipikus gyerekbútort szeretnél, véleményem szerint érdemes ezt is megnézni használtan.
 • babakocsi: 3in1 típusút vásároltunk újat (van sport-, mózes- és hordozó része). Valószínűleg ismét újat vennék, de nem olyat, mint most, mert a mózest kb. 5-ször használtuk (Fanni üvöltött, ha nem látott ki rendesen). Szerintem nagyon nehéz a kocsi kiválasztása, mert csak azt tudja az ember, amit tanácsolnak a körülöttünk élők, a babaoldalak, a bababoltok, de nem tudjuk előre, hogy nekünk mik az igényeink pontosan (legalábbis első gyereknél). Ha van rá lehetőséged, akkor érdemes barátok, családtagok babakocsiját kipróbálni néhány alkalommal, hogy tudd, mit is akarsz valójában.
 • esővédő: babakocsira kell, hogy óvjuk a babát eső esetén. Nekünk járt a babakocsihoz. (Érdemes megnézni, hogy mit adnak a babakocsihoz, mert pl. nekünk az eladó azt mondta, hogy nincs a csomagban esővédő, ezért vettünk egyet… feleslegesen…)
 • pelenkázó táska: kaptuk a babakocsi mellé. Praktikus, szeretem, mert ebbe kimondottan csak a gyerekcuccokat teszem: pelenka, popsikrém, popsi törlő, váltóruha, ital, étel, rágcsa, cumi, stb. Nem merném állítani, hogy nem helyettesíthető egy sima, nagy fülű táskával, amit a babakocsira lehet akasztani.
 • gyermekülés/bébihordozó: ez is a babakocsi tartozéka volt. Könnyen beköthető a kocsiba, és a babakocsihoz is rögzíthető. A lányom imádta, mert nézelődhetett. Amíg nem nőtt bele a sport részbe, ezt használtuk.
 • babakád: szerintem a lehető legegyszerűbb verzió teljesen kielégít minden igényt. (Mi addig használtuk, amíg Fanni már kicsit tudott ülni, mert minden nap szanaszét csapkodta a vizet. Utána egy üléssegítőben már a nagy kádban fürdött.)
 • előke: max. 1-2 darabot érdemes venni, de nagy szükség nem lesz rá, amíg csak tejet és/vagy tápot eszik a gyerkőc, mert ezek nem nagyon maszatolnak, és a textilpelenka is elegendő, ha az álla alá teszed.
 • rövid- és hosszú ujjú body: csak néhány darabot vegyél kezdetnek, mert nem tudod mekkora lesz a születendő babád, és Apuka el tud menni pár darabot beszerezni, ha már ismert lesz a méret. Továbbá azért sem érdemes túl sokat vásárolni, mert az első hónapokban iszonyat gyorsan nőnek a babák (kb. 1-2 hónap alatt egy méretet). Így néhány viseletnél nem lesz többet a gyerkőcön egy-egy ruha. Javaslatom, hogy szülés előtt őszi/téli/tavaszi baba esetén 1-1 rövid ujjú és 2-2 hosszú ujjú 56-os és 62-es body-t vásárolj; nyári baba esetében 2-2 rövid ujjú és 1-1 hosszú ujjú 56-os és 62-es body-t szerezz be. (A ruhák többségét örököltük, melyeket 3-4 alkalommal kimostam, vasaltam, és utána hordta Manó.)
 • rugdalózó: 2-2 darab 56-ost és 62-est javasolok. Én hosszú ujjút vennék. Nyári gyermek esetén vékonyat, őszi/téli/tavaszi babának vastagot. (A ruhák többségét örököltük, melyeket 3-4 alkalommal kimostam, vasaltam, és utána hordta Manó.)
 • kiskabát, kardigán, bundazsák: kardigán 1 db minden évszakban ajánlott lehet hűvösebb időben. Kiskabát és bundazsák szerintem hűvös évszakokban ajánlott, illetve elengedhetetlen darab. (A bundazsákot szerintem érdemes használtan venni, mert hihetetlen áruk van.)
 • sapka: nyári gyereknek 2 vékonyat, őszi/téli/tavaszi babának 2-2 darab vékony és vastag sapkát vásárolnék
 • zokni: három pár kezdetnek elegendő (többször is feladható, mivel kb. egyáltalán nem koszolódik) – 62-es méretben, mert nem gond, ha nagyobb (rugdalózó alatt nem is látszik)
 • kiskesztyű: pár hétig nem szabad vágni a baba körmét, nehogy begyulladjon a körömágy. A köröm viszont megállíthatatlanul nő, sőt már úgy születhet a baba, hogy nagy neki, ezért meg kell óvni a kis arcát, testét, hogy ne karmolja meg. 2 párat javaslok, a legolcsóbb és legegyszerűbb fajtát.
 • hálózsák: az elején egyáltalán nem értettem, hogy mi a funkciója. Én nem vennék újra újszülöttemnek, mert nem tud még mozogni, ezért a takaró alatt marad. Ha veszel, akkor szerintem nem érdemes ágyneműt venni, mert az egyik felesleges (kivétel, ha mínuszok röpködnek nálatok). Én azóta használom, amióta Manó forog és mozog.
 • ágyneműgarnitúra: mi két garnitúrát vettünk, hogy lehessen mosni, és legyen idő megszáradnia. Vékony, de nagyon jó meleg fajtánk van, amire nem kell huzat, mert mintás, és mosható típus. Az elején sokat használtuk, most éjjel hálózsákban alszik a kislányunk, de a délutáni alváskor ezt használjuk.
 • lepedő: 2 darab gumist érdemes beszerezni, hogy lehessen cserélni mosás vagy „balesetek” miatt.
 • matracvédő, vízhatlan lepedő: a sima lepedő alá kerül. Meggátolja, hogy pelenkából kifolyó cuccok, vagy nagyobb böfi, esetleg hányás a matracba szivárogjon. 1 darab elég belőle.
 • rácsvédő: vegyes érzéseim voltak ezzel kapcsolatban, mert az elején Manó szinte meg sem közelítette a rácsokat, ha meg később nekicsapódott a fának, akkor meg így is, úgy is beverte magát, DE amiért én imádom, hogy a cumit nem tudja kilökni az ágyból Fanni, és tapogatózás közben megtalálja. Használtan teljesen szuper, több ezresért nem venném meg.
 • textilpelenka: szükséges, imádni fogod, még akkor is, ha infarktust kapsz, amikor először meglátod az árát. Attól függően, hogy mennyire bukik sokat a babád, napi többet is fogsz használni.
 • fürdető lepedő (azaz babatörölköző): mi a legegyszerűbb, „sapkás” sarkút vettük meg. Kettőt a válthatóság miatt javasolok.
 • babapléd: igazából bármilyen kisméretű pléd megfelelő, amivel séta közben be tudod takarni a babát, ráfektetheted otthon/vendégségben, stb.
 • pelenka: én az eldobható, papír pelenka híve vagyok. Ruhákat is alig volt időm az elején mosni és vasalni, nemhogy pelusokat. Főleg, hogy az első jó pár hónapban napi 6-8 pelenkát is ráadtam a babára. 1-es méret szükséges az elején, és szerintem 2 csomaggal simán elhasználsz. Többet azért nem érdemes előre venni, mert nem tudni, hogy milyen ütemben gyarapszik majd a gyermeked. (A méretek a babák súlya alapján vannak kitalálva.)
 • nedves popsi törlőkendő: 2 csomagot írtam, de igazság szerint nem lehet belőle eleget venni… pár hónap múlva már nem fogod tudni, hogy hogy éltél eddig nélküle, mert már nem csak a popsit, hanem a babahányást, tejfoltokat, később a babán lévő koszt, végső soron meg már az asztalt is ezzel törlöd. Érdemes több márkát kipróbálni, hogy rátalálj a számodra megfelelőre, ami ár-érték arányban jó. (Ha megvan a kedvenc, akkor figyeld a nagyáruházak és drogériák akcióit, és tankolj fel, ha kedvezményes az ára, mert ilyenkor 4-es kiszerelésen akár 500 Ft-ot is tudsz spórolni).
 • Pelenkázó alátét lap 1x használatos: 1 csomag szerintem elegendő, hogy kitapasztald, akarsz-e ilyet használni, és erre pénzt áldozni. Én az elején szerettem, mert egy-egy meglepi pisi/kaki után egyszerűen csak kidobtam, és nem kellett mosnom textil pelust. Most már csak akkor használom, ha megyünk valahova, és ott kell tisztába tennem Fannit. Otthon pedig textil pelenka van a baba alá téve pelenkázáskor.
 • lázmérő: egyszerűt válassz, amivel végbélben lehet lázat mérni. Mi rugalmas „nyakút” választottunk. (Fül-, homlok, stb. lázmérőt nekünk Védőnő szakemberünk nem ajánlotta.)
 • baba körömvágó olló/csipesz: szerencsére egy szettet vettünk (csipesz, olló, reszelő), mert nem volt drága. A védőnő a körömreszelést ajánlotta, mások az ollót, nekem ezekkel nem ment, és még most sem tudom így vágni Fanni körmét. Nálam a csipesz viszont irtóra bevált.
 • szobahőmérő: nekünk az egyik reklám órán volt hőmérséklet mérő, ezt használtuk, de csak 1-2 hétig.
 • vízhőmérő: valami olcsó, állatfigurás változatot vettünk, amivel később a Kislányunk szívesen játszott. Pár hónapig mértük a vízhőmérsékletet, utána már érzésre szabályoztuk a fürdővizet.
 • fültisztító pálcika: bébi verzió létezik, ezt használtuk a köldökápoláshoz (babáknak nem kell, sőt ellenjavallott a fülét kitörölni vele).
 • steril gézlap: szintén a köldökápoláshoz használtuk, de nem túl sok fogyott belőle – később is hasznos lehet sebek kezelésére.
 • orrszívó-porszívó: (erről külön bejegyzés van a blogomban :D ) én abszolút műanyagot javaslok. Az első üveg volt, mert a gyógyszertáros hölgy elmagyarázta, hogy ezt ki lehet főzni. Soha nem főztem ki, és kb. 3-4. használatnál leejtettem… darabokra tört. A másodiknak csak egy alkatrésze volt üveg, természetesen széttörtem. A harmadik már teljesen műanyag. Szerintem érdemes pisze orrhoz választani, mert könnyebb használni.
 • légzésfigyelő: újra vennék.
 • babaőr: a mai napig használjuk, nagyon szeretem, mert Fanni már csak csendben alszik, így becsukva az ajtókat is hallom minden rezdülését, és mégsem kell az alvás ideje alatt lábujjhegyen settenkednem.
 • mérleg: először kölcsön kaptuk, majd egy bérelt darab volt nálunk, végül vettünk egyet. Nálunk Manó súlya sokat esett vissza az elején, ezért kellett figyelni a gyarapodását, majd szerintem ez már fanatikusságba ment át, szóval én mérés-függő voltam. Így ha engem nézünk, én vennék újra egyet.
 • bimbóvédő: érdemes megvárni, hogy tud-e szopizni a babád. És ha cicizik, akkor megtanulja-e rendesen „használni”. Ha minden rendben megy, akkor teljesen felesleges venni.
 • cumisüveg: kezdetnek 1-2 db 125 ml-eset érdemes venni, mert lehet, hogy szopizni fog a babád, és akkor majd csak később lesz cumisüvegre szükséged. Vagy ha tervezed, hogy néha távol leszel etetéskor a babádtól, akkor is jó, ha van otthon cumisüveg, hogy akár a lefejt tejet abból ihassa meg. Ha nem fogsz tudni, vagy nem szeretnél szoptatni, akkor a tápszer miatt 2 darab cumisüveg szükséges lesz, de lehet még több is. Bár ha 2-nél több cumisüveget veszel, akkor érdemes nem csak 125 ml-est venni, hanem már nagyobbakat, hogy később is tudd használni. (Minden esetben figyeld majd a cumik méretét, amik a baba növekedésével folyamatosan változnak. Ahogy nő a babád, nem kell mindig új üveget venni, elegendő a cumikat cserélni. Érdemes figyelni rá, hogy olyan cumisüveget vásárolj, amihez különböző pótcumik kaphatóak.) Továbbá, ha vásárolsz fejőgépet, akkor általában ahhoz is jár egy kicsi cumisüveg, érdemes olyat választani.
 • játszó cumi: javaslom, hogy elsőre egy darabot vásárolj, mert nem tudni, hogy a babád akar-e majd cumizni. Ha Te cumi ellenes vagy (én az voltam), akkor sem hátrány, ha van otthon elfekvőben egy cumi, mert lehet, hogy meggondolod magad. Én a kórházból hazaérve felforgattam a lakást a cumiért, hogy kis csendre bírjam a másfél napja síró babámat. Smile (A cumik is méretezve vannak, általában félévente változik a méret.)
 • cumisüveg mosó kefe: a kicsi üvegek aljára még leérsz majd, de a 260 vagy 330 ml-es üvegek alja már csak ezzel tisztítható alaposan.
 • fejőgép: vásároltam kézi fejőgépet, és újra megtenném. Szüléskor úgy gondoltam, hogy nálunk minden rendben lesz, és a babám ösztönösen elkezd szopizni. Persze azért ez nem úgy ment, hogy odatartottam a cicihez, és Ő már tette is a dolgát. A kórházból hazaérkezve mondta a védőnő, hogy fejnem kellett volna a szoptatási próbálkozások mellett, hogy beinduljon a tejem… Így én, ha elölről kezdeném, akkor ezzel a jó márkával indítanék már a kórházban (AVENT). Végül a babám soha nem tanult meg rendesen szopizni (soha nem fog kiderülni, hogy a fejés hiánya volt-e az ok), és én 10 és fél hónapig napi többször (az első hónapokban 6-8 alkalommal naponta) fejtem.
 • fertőtlenítés: mindenképpen el kell végezni az eszközök fertőtlenítését. Több lehetőséged van, hogy hogyan teszed ezt meg: fertőtlenítő folyadékban mosással, forralással vagy mikrós módszerrel. Első esetben a fertőtlenítő folyadékot kell megvásárolnod. Ha a forralást választod, akkor egy nagyméretű lábost kell beszerezned, amibe beleférnek a cumisüvegek, fejőgép, cumik, stb. Ha pedig a mikrós megoldást szeretnéd, akkor az erre alkalmas edényt kell megvenned - szerintem ez a legegyszerűbb módszer.
 • bébi víz: felkészülve, hogy esetleg nem tudsz szoptatni, érdemes aranytartalékba vásárolni bébi vizet, amit forralás nélkül használhatsz a táp bekeveréséhez. Sima forralt vízzel is lehet tápot készíteni, nem előírás a márkás bébi víz.
 • kanál: babakanál az elején csak a vitaminok adagolására kell, ezért szerintem ilyenkor 1 darab még bőven elég.
 • kenguru/hordozó kendő: gondold át előre, hogy szeretnéd-e hordozni a babádat. Ha keveset vagy sokat tervezel hordozni, akkor ehhez is érdemes beszerezni az eszközt. Ha valaki tud kölcsönadni kengurut, vagy kendőt, akkor érdemes kipróbálni, hogy számodra melyik a megfelelő módszer. Vannak tanfolyamok is, ahol bemutatják, hogy melyik eszköznek mi az előnye vagy hátránya. Végül pedig majd el kell döntened, hogy újat vagy használtat szeretnél vásárolni. Az árak nézegetése előtt érdemes lesz leülnöd.

 

És pár jó tanács a végére:

Mindenek előtt gondold végig, hogy Te mit szeretnél, és nézz utána az áraknak interneten. A bababoltokban való nézelődés elég veszélyes, hogy „óóóó, csak ezt a cuki darabot” megvedd, vagy az eladó meggyőzzön, hogy Neked szükséged van pl. egy kókuszpárnára, amin a vendégek megfoghatják majd a kisbabád… Szóval keresd meg, hogy mit, hol érdemes beszerezni, és ha megvan, akkor célirányosan, listával indulj útnak.

Tervezd meg az Excel táblában, hogy mi mennyibe kerül majd az internetes árak alapján, és ha kisebb keretből szeretnétek gazdálkodni, akkor a lista alapján már könnyebb lesz kiválasztani, hogy mely pontokon tudtok takarékoskodni.

Jó babavárását, kellemes kelengye beszerzést kívánok!