Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Hogyan törd össze egy anya lelkét egyetlen mondattal?

mindennapi anya Hogyan tord ossze egy anya lelket egyetlen mondattal

Mondj vagy kérdezz olyat, amivel megkérdőjelezed, hogy jó anya.

Szerintem nincs olyan édesanya, aki ne küzdene a kétségekkel, hogy amit tesz, mond, csinál, valóban a legjobb-e a gyermekének. És aki felteszi magának a kérdéseket, biztos lehet benne, hogy a világ legszuperebb anyukája, mert lehet, hogy nem tökéletes, de örökké a legjobbra törekszik.

 

Anyaságomban zúznak porrá, amikor éreztetik vagy egyértelműen kimondják, megkérdezik, hogy miért jár bölcsődébe a lányom, amikor én otthon vagyok a tesóval?! Összeszorul a gyomrom, és kifacsarodik a lelkem, és szívem szerint visszakérdeznék, hogy „Ez magánügy, nem tartozom számadással csak egyetlen embernek, a Férjemnek.” Helyette viszont állok egyik lábamról a másikra némán, vagy elkezdek akadozva magyarázni, nyelem vagy végső estben útjára engedem a könnyeimet.. Mert elhihetitek, mióta szülők lettünk, ez volt a legnehezebb, leginkább átgondolt, leghosszabb ideig megfontolt döntésünk, amit minden kétkedő mondat után ismét átgondolunk, de szerencsére kivétel nélkül arra jutunk, hogy a legjobb utat választottuk.

Most úgy döntöttem, hogy összefoglalom az okokat (illetve egy részét, mert van, ami tényleg annyira személyes, hogy igazán csak mi őrizzük), és kinyomtatom pár példányban. Ha valaki részéről elhangzik a kérdés, kétkedés, akkor átadom ezt a bejegyzést, olvassa bátran.

Mindenekfelett azt vettük figyelembe, hogy mi a legjobb Fanninak. Fanni elég temperamentumos és a világra rendkívül nyitott személyiség. Semmi nem kötötte le jobban, mint ha gyerekek között lehetett. Látványosan unta a társaságomat, és hiába találtam ki napról napra újabb elfoglaltságot, megunta. Ezzel ellentétben a játszótéren órákig elszórakozott a többiekkel. Egyértelműen úgy éreztük, hogy a legjobbat azzal tesszük Fanninak, ha megteremtjük a lehetőséget, hogy gyerekek között lehessen, így beadtuk a jelentkezést a bölcsődébe. (Számomra még az is fontos volt, hogy korban és képességeiben már olyan szinten legyen, hogy ki tudja fejezni, ha valami rossz számára.)

A jelentkezést követően megtudtuk, hogy útban van a kistesó. Amellett, hogy veszélyeztetett terhesként töltöttem a várandósság hónapjait, egyéb „mellékhatások” miatt sokszor mentem orvoshoz, amit azért az utolsó 2 hónapban, mikor már Fanni bölcsis volt, jóval egyszerűbb volt megoldani. A beszoktatás gördülékenyen ment, örömmel indult és örömmel indulunk a mai napig reggelente a bölcsődébe.

Liza születése óta hatványozottan megerősítést nyertünk a döntésünk helyességét illetően. Bár komoly napirendünk van: 5 és fél 6 között kelünk, hogy 8-ra beérkezzünk a bölcsibe, és közben mindenkinek minderre jusson ideje, de így Ő napközben, pár órára kap egy teljes anyát, aki bármikor babusgatja, gondozza, eteti, dédelgeti. Mellette többé-kevésbé a házimunkát is ellátom, és dolgozom is. Fél 4 – 4-től pedig Fanni kap egy anyát, aki a lehető legtöbbet Vele foglalkozik. Ilyenkor a kicsit megetetem, és ha nem nyűgös, akkor leteszem, de ha nem lehet letenni, akkor is úgy próbálom megoldani, hogy közben a legtöbbet Fannival tudjak foglalkozni (hordozókendőbe teszem, vagy magunkhoz veszem, míg mesét olvasunk…). Este, ha Apa itthon van, még több időm jut Fannira: a játék mellett én fürdetem, fektetem. Mert most ez a kérése, anya-anya-anya kell.

Ha mindkettő itthon van, akkor Fanni kiborul, mert azt látja, hogy 1,5-2 óránként szoptatok (Lizának most erre van igénye), közben először szépen, majd egyre sárkányosabban kérem, utasítom, hogy közben ne firkálja a falat, ne ütögesse a tesót, ne tépje a ruhám, ne akarjon a nyakamba ülni, és maradjon már nyugton, és higgye el, hogy én figyelek rá, „csak” megetetem a testvérét. Majd még intézem a házimunkát, és közben csak azt mondogatom, hogy „anya mindjárt jön”. Délre már mindenki idegbeteg, és hol van még az este… a nap végén pedig úgy fekszünk le, hogy túléltük a napot.

Apa: sokszorosan hátrányos helyzetben van, mert az egész napos munka után belecsöppen egy nyüzsgő méhkasba, ahol a méhkirálynő, ha már kellően megfeszült idegállapotban van, akkor roppantul hajlamos arra, hogy ezt apára zúdítsa… Számára azt hiszem semmilyen optimális megoldás nincs. Embarassed

Segítségünk sajnos nincs. Nagymamák, nagypapa még dolgozik, és van, akik 200 km-re laknak tőlünk. De ez nem panasz, mert mi így vállaltuk a gyerekeket, megoldható.

És itt vagyok én. Megérdemlem, hogy megéljem az anyaságot, hogy mindkét gyermekemnek azt tudjam adni, amiről úgy gondolom, hogy a legeslegjobb neki, amitől a kis lelke és kis szíve a legjobban érzi magát. Megérdemlem, hogy ne kérdőjelezze meg senki a döntésemet, főleg ne vadidegenek, akik semmit nem tudnak rólunk, rólam, az életünkről. A gyermekvállalással az „én” nagy része megszűnik fizikai és szellemi értelemben is. Ezt el tudom fogadni, imádom a lányaimat, de kell egy kicsi, aki „én” marad, mert akkor megbomlik az agyam. Elfogadom, hogy ha nem akarok egy WC előtt hisztiző gyereket, akkor beengedem magamhoz, elfogadom, hogy ritkán vagyok tiszta ruhában, hogy pár órát alszom, hogy ritkán jut idő kimozdulni, hogy kevesebbet tudunk kettesben lenni a Párommal, hogy akkor eszem, ha már a gyerekek jóllaktak, hogy bár pisilnem kell, de csak pár óra múlva jut eszembe, hogy még mindig nem mentem ki, hogy elmondok mindent háromszor, négyszer, ötször, százszor, hogy alkudozom, stb… de azt a pici „én”-t megőrzöm, meg kell őriznem, mert attól vagyok „kerekegész”, és mióta tudom, hogy a család csak akkor lehet boldog, ha én „kerekegész” vagyok, azóta küzdök is érte. Nekem a teljességet a mindennapokba a „Mindennapi anya” jelenti. A weboldala, a Facebook-oldala, a webáruháza. Együtt él velem ez a jelenség, én alkottam, én gondozom, a jövőnket építem vele. Nem az övé a főszerep, de anya életében egy nagyon fontos mellékszereplő.

Hát, ezért döntöttünk így.

 

Weboldal: www.mindennapianya.hu

Webáruház: www.shop.mindennapianya.hu

Facebook: Mindennapi anya - https://www.facebook.com/Mindennapi-anya-221007888099359/?ref=hl