Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Terhesség nehézségekkel, betegséggel

mindennapi anya terhesseg nehezsegekkel betegsegekkel

 

Már a 39. hét végének kapuját döngetem. Réges régen nem írtam Nektek. Nem írtam, mert kicsit minden nap az életben maradásért küzdök, legalábbis úgy érzem. Laughing

 

Kezdjük a leglényegesebb dologgal: egy pillanatra sem bánom, hogy itt cseperedik a pocakomban a pici babám, aki hamarosan megszületik. Még most sem vetem el, hogy egyszer vállalunk egy harmadik csemetét, de persze majd meglátjuk, milyen az élet két picivel. Laughing Csodás dolog az anyaság, és csodás látni egy kicsi növekedését, Fanni naponta új csodát mutat a maga 27 hónapos korával, olyan, mint egy minifelnőtt.

DE és igen, van DE!!!! Szeretem elmondani, hogy nem borítja el a rózsaszín köd az elmém. Amellett, hogy szeretem az izgőmozgó pocakom, naponta küzdök a túlélésért. Az első hónapokban folyamatosan rosszul voltam. A WC-csészét 10 méternél messzebb nem mertem hagyni, utcára zacskóval mentem. Majd mikor ennek vége lett, jött 1-2 nyugisabb hónap, legalábbis annyira nyugis, hogy nem emlékszem rémségekre. Laughing Aztán beköszöntött az az időszak, ami még most is tart. Foghatom arra, hogy a bölcsis leánykám hazahozott néhány bacit, de azért hogy ezekből hónapokig ne tudjak kikeveredni, az nem elfogadható. Az immunrendszerem korlátlan szabadságra ment, és a terhességgel járó „mellékhatások” sem kerülnek el. Smile

A kezdet egy jó kis hasmenéses-hányós vírus volt. Egy hétig nem tudtam kikeverni, majd jött pár jobb nap, majd két hét újabb hasmenés.

Van itt minden, lehet válogatni: hónapok óta tartó köhögés, melyet vagy reflux, vagy asztma okoz. Laughing Mivel vizsgálni nem nagyon lehet, ezért mindkettőre kapom, ami szedhető ilyenkor (gyomorsavkötő, asztmaspray). A köhögés intenzitása változó, néha úgy érzem, kiköhögöm magamból a babát. A reflux gyanú miatt négy párnán alszom, hogy a felső testem magasan legyen… csak az oldalamon tudok feküdni, így elég érdekes zsibbadásokat élek át a fura póz miatt.

Elkapott valami nátha-féle dolog, ami bő egy hónapja tart, a fejemből olyan dolgok távoznak és annyi, hogy nem is tudom, hova fér el. Már használhatok orrsprayt, ez legalább segít, mert egy hete újra érzek ízeket és szagokat kicsit. A gégészeten a doktornő felismer, és soron kívül szólít, bár tenni nem sokat tud, de kitisztogat, és vár szeretettel minden héten.

Óh, és minden közül a kedvencem az inkontinencia. Elvileg nem vészes, de ennél kellemetlenebb dolgot nem tudok hirtelen elképzelni. Mindenhol azt lesem, hogy mikor látszik mások számára is, hogy bepisiltem. Szerencsére nem én lehetek az egyetlen „problémás” nő, mert kiváló tisztasági betétek vannak a piacon, amik nagy többségében segítenek, így ezzel kicsit kényelmesebben érzem magam, de a tudat rémes. Ülve köhögök, mert az egy kicsit javít a helyzeten.

„Nemalvás” – egyrészt, néha akármennyire fáradt vagyok, hajnali 2-3-kor még a jobb oldali bálnapózból átküzdöm magam a bal oldali bálnapózba az ágyban, és virrasztok egyre dühösebben, hogy mindjárt kel a nagylány, én meg még el sem aludtam. Ha esetleg tudok aludni, akkor meg arra ébredek, hogy azonnal bepisilek vagy szétreped a húgyhólyagom, és görcsös pingvin mozgással „rohanok” a wc-re… óránként…

Pisilni bármikor tudok, mint aki egyfolytában csak iszik és iszik.

A terheléses cukrom is határértéken volt, ezért figyelnem kell az étkezésre, de azért nem olyan durván, mint amilyen történeteket hallok más mamiktól.

A koleszterinem magasabb, mint édesapámnak, aki gyógyszer szed rá – de hát terhes vagyok, ezzel ilyenkor nem kell foglalkozni.

A vérnyomásom a dokinál mindig az egekben van, ezért itthon is figyelnem kell, hogy nem tartós-e az állapot… Azért szerencsére úgy tűnik ez csak a fehér köpeny hatása, mert itthon minden rendben van.

A fogam is bedurrant, azt hittem belebetegszem, de mire eljutottam volna orvoshoz, elmúlt a fájdalom – esküszöm, már úgy érzem, hogy ez csak pszichésen alakult ki, hogy azon a héten is legyen valamilyen új panaszom.

Némi vizesedés – de azért ez is piskóta ahhoz képest, ami Fannival való terhességemkor jelentkezett.

Hát, ilyen ez a várandósság. Laughing Lehet naivan, de úgy gondolom, hogy ha megszületik a babóca, akkor hirtelen helyreáll a világ rendje és az egészségem. Laughing

A napi habadag a fentiekhez az elég határozott egyéniséggel és főleg óriási akarattal rendelkező Fanni lányom, aki naponta csillogtatja meg az anyaság gyönyörűségeit és poklainak bugyrait. Nyilván a türelmem sem az átlagos, de azért Ő is tesz rá még egy-egy lapáttal. LaughingLaughing Bár kárpótol is a sok-sok új dolog, amit napról napra produkál. Például a beszéd, amit egyre ügyesebben művel, sok mosolyt csalva ezáltal az arcomra. Innocent