Mindennapi anya

Minden, ami anya. Legyenek az anyaság jelszavai: az elfogadás és az elengedés.

Hogyan csillapítsuk a baba lázát

mindennapi anya gyik lazcsillapitas

Nem ajánlott a bőrhőmérő. Fülhőmérőt lehet használni, de a leginkább javasolt a baba popójában mérni a testhőmérsékletét.

6 hónaposnál kisebb baba esetében azonnal hívjuk az ügyeletet további teendők egyeztetése végett.

6 hónapos kortól:

Az alábbi testhőmérsékletek a végbélben mért hőmérsékletek (ezeket az értékeket mutatja a lázmérő):

37,0 °C - 38,2 °C: hőemelkedés - gyakori jelenség gyerekeknél. Figyeljük, hogy van-e egyéb tünet pl. kiütés, vagy nyomásra érzékeny-e a fül, stb. 10-15 percenként folyadékkal kínáljuk a babát.

 

38,2 °C - 39,0 °C: közönséges láz. Lázkúpot kell adni a babának: a kúpot kézzel kicsit felmelegítjük, popsikrémmel bekenjük, és a lekerekített végével felhelyezzük a végbélbe, farpofákat kb. 1 percig összenyomjuk. 10-15 percenként folyadékkal kínáljuk a babát.

 

39,0 °C: magas láz - veszélyes. Kúpot csak 6 óránként adhatunk a babának, ezért hűtőfürdőt kell alkalmazni. Hűtőfürdő: kb. testhőmérsékletének megfelelő hőmérsékletű vízbe (kb. 38 °C) helyezzük a babát, majd folyamatosan, lassan, fokozatosan hideg vizet engedünk a fürdővízhez, és 10-15 perc alatt 30 °C-ra (vagy amíg a baba megborzong - de ez a hőmérséklet ne legyen 30 °C alatt) hűtjük a vizet, kezünkkel kevergetjük, hogy egyenletes legyen a lehűlés. Fontos, hogy 22 °C alá ne hűtsük a vizet, mert görcsöt kaphat a baba. Közben folyadékkal kínáljuk a babát. Érdemes ilyenkor felhívni az ügyeletet, megkérdezni, az orvos véleményét a további teendőkről.